Schematherapie

Wat is schematherapie en hoe kunnen we je ermee helpen?

Schematherapie gaat ervan uit dat ieder mens basisbehoeften heeft. Als er een tekort ontstaat in de vervulling van je basisbehoeften, ontstaan er op basis van deze ervaringen overtuigingen over jezelf, anderen en de wereld. Deze overtuigingen noemen we schema’s. Ze zijn gevormd door hoe je wereld was toen je kind was en er niet goed is aangesloten op wat je nodig had.
Je overtuigingen (schema’s) beïnvloeden hoe je denkt en voelt en hoe je je gedraagt. Ze voelen bekend, maar vaak passen ze niet meer zo goed bij je leven nu. Deze gevoelens, overtuigingen en gedragingen kunnen veel problemen veroorzaken, zoals een gevoel van minderwaardigheid of een patroon van mislukking.
Anders leren voelen, denken en handelen. Schematherapie richt zich op het veranderen van de patronen die problemen veroorzaken in het hier en nu. Dat gebeurt door het ontdekken van de schema’s (de overtuigingen over jezelf, anderen en de wereld) die je problemen veroorzaken en door het toepassen van verschillende methoden en technieken om gericht aan verandering te werken en anders te leren voelen, denken en handelen.
Op het moment dat de vroeg ontstane patronen geactiveerd worden, kan er door jou in een situatie vanuit verschillende gemoedstoestanden gereageerd worden. Als een schema geactiveerd wordt door een bepaalde gebeurtenis, doet dit vaak pijn. Je kunt dan verschillend reageren op deze pijn en bijvoorbeeld heel boos worden, net doen of je het niet voelt, of jezelf afkeuren omdat het pijn doet.
Deze gemoedstoestanden noemen we modi (het meervoud van modus). Snelle wisselingen in modi of vastzitten in een modus kan leiden tot problemen.

Hoe werkt Schematherapie?

Schematherapie richt zich zowel op je schema’s als op je modi. In de therapie bekijk je samen met de therapeuten de problemen in je huidige leven, zoals op het gebied van relaties/vrienden, school, middelengebruik, conflicten thuis, hoe je je voelt en belangrijke ervaringen in je leven tot nu toe. Er wordt ook gekeken naar je sterke kanten.
Het is een actieve ervaringsgerichte behandeling waar we samen met jou gaan werken aan het verminderen van je klachten. Dit betekent dat je gaat oefenen met de verschillende modi, wanneer zet jij welke beschermer in? Wanneer ben je daar tevreden over en wanneer niet? Wat zou je anders willen doen en wat kun je dan inzetten? Ook leer je kijken en ervaren waar je kwetsbaarheden zitten en hoe je daar mee om kunt gaan. Ook kun je door middel van rollenspel situaties uit het heden en uit het verleden naspelen en experimenteren met nieuw gedrag.

Uiteindelijk zullen je klachten verminderen, zodat je weer goed kan functioneren en je leven kunt vormgeven zoals jij dat wil.